Kulak zarındaki delinmelerin ve kronik orta kulak problemlerinin tedavisi için tercih edilen timpanoplasti ameliyatları, orta kulaktaki işitme kaybının giderilmesini ve kulak kemiğinde meydana gelen iltihabın temizlenmesini hedefler.
Hastalığın durumuna göre kulak zarı deliğinin onarılması (miringoplasti) orta kulakta yer alan, ses iletiminden sorumlu kemikçik sisteminin onarılması (timpanoplasti), ilerlemiş iltihapların temizlenmesi (mastoidektomi) veya ilgili ameliyatların kompakt biçimde uygulandığı (timpanomastoidektomi) cerrahi müdahaleler de söz konusu olabilmektedir.
Timpanoplasti ameliyatının öncelikli amacı hastanın işitme problemini ortadan kaldırma ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Özellikle kulak zarında delik olan fakat ciddi dereceli bir işitme kaybı şikayeti bulunmayan, kulağına su kaçmadığı sürece akıntı problemiyle karşılaşmayan hastalara,ileriye dönük önlem amacıyla yapılabilmektedir. Bu düzeydeki hastalara doktor tarafından önerilen ameliyat, hastanın insiyatifine bağlı olarak tercih edilmekte veya edilmemektedir.
Tekrar eden kulak akıntılarında (özellikle kulak akıntısına sebep verebilecek bir iltihap odağı olmamasına rağmen) hastanın kulağının sudan korunabilmesini ve ileride iltihap durumuyla karşılaşmasının önüne geçilmesi amacıyla timpanoplasti ameliyatı yapılabilir. Bu tip hastalar için zarda oluşan delik kapatıldığı gibi orta kulak kemikçiklerinde oluşan problemler de giderilir.
Ameliyat için öncelik taşıyan grup, kolesteatoma olarak adlandırılan mastoid kemiğin içerisinde ve orta kulakta erimeye bağlı iltihaplı doku tespiti gerçekleşen hastalardır. Bu hastalar için timpanoplasti ameliyatında amaç işitme sisteminde oluşabilecek kaybın önlenmesi kadar yüz felci, beyin apsesi, menenjit gibi durumların da erken süreçte engellenebilmesini sağlamaktır.
Ameliyatta tercih edilecek teknik, deliğin zar üzerinde nerede bulunduğuna, hastanın genel sağlık durumuna, mastoid kemiğine müdahalenin mümkün olup olmadığına bağlı olarak değişir. Genellikle mastoid kemik ve orta kulak üzerinde farklı teknikler uygulanabilmektedir. Kulak arkası, kulak önü veya kulak kanalı içinden kesi ile cerrahi uygulanabileceği gibi ufak deliklerin onarılması için kesiye ihtiyaç duyulmayan vakalarla da karşılaşılabilir. Ameliyat tekniği cerrahın tercihine göre farklılık göstermektedir.
Genellikle 3-4 hafta içinde tam iyileşme gerçekleşir. Ancak her ihtimale karşı kulak, darbelerden, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmalı, uçakla seyahat yapılmamalıdır. Mastoid kemiğe yönelik müdahalenin söz konusu olduğu hastalarda iyileşme daha uzun sürmekte ve kontrol muayeneleri daha sık aralıklarla yapılmaktadır.
Fatih Öktem 25 Ekim 1966 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokul eğitimini 1972-1977 yılları arasında İstanbul’da Şair Nedim İlkokulu’nda;