İşitme kaybına yol açabilen, sesin iç kulağa iletiminin engellenmesiyle sonuçlanan bir hastalıktır. Genellikle kulakta yer alan 3 küçük kemikten üzengi kemiğini etkileyen hastalık, işitme problemlerine neden olur. Hastalığın teşhisinde stapes adı verilen üzengi kemikçiğindeki anormal oluşum gözlemlenir. Bu yeni anormal oluşum, üzenginin kemik yapısı üzerinde hareket etmesine engel olur ve ses dalgalarının iç kulağa iletilmesine imkan tanımaz; sonucunda da hastalar işitme kaybı yaşar.
Otoskleroz genellikle kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi belirtiler gösterir. Bazı hastalarda tek taraflı bazı hastalarda ise iki taraflı işitme kaybı söz konusudur. İlk evrede hafif sesler işitilememeye başlar. Zaman içerisinde denge kaybı, baş dönmesi, ağır işitme gibi sonuçlar doğurabilir. Hastalığın belirtileri kişiden kişiye göre değişir.
Hastalıkla ilgili teşhiste kulak burun boğaz uzmanlarının yaptığı işitme testleri ve tetkikler yeterli olmaktadır. Hastalar otosklerozun hangi seviyede olduğunun ölçümlenmesi için özel cihazlarla (diapozon) muayene sürecinden geçirilir. İşitme ölçümlerinde tespit edilen kulak seviyesindeki kayıp tanıda yardımcı olur.
Ameliyat için otoskleroz seviyesinin belirli bir düzeyin üzerinde olması gereklidir. Bu düzeye erişildiği durumlarda stapedektomi olarak adlandırılan otoskleroz ameliyatı yapılır. Ameliyatta anormal kemik durumu nedeniyle hareketi kısıtlanan üzengi kemikçiği çıkarıldıktan sonra ilgili alana bir protez yerleştirilir.
Ameliyat sonrası bazı hastalarda ağrı, baş dönmesi ve bulantı olabilir. Hastalar operasyon sonrasındaki 2 aylık süreçte ağır yük kaldırmamalı, uçakla seyahat etmemelidir. Aynı zamanda kulakta basınç etkisi yaratan dalış, ıkınma vb. eylemlerden de kaçınmalıdır. Tam iyileşme için belirlenen süreç hastadan hastaya değişkenlik gösterse de ortalama 2-3 aydır.
GlomusVagale tümörünün cerrahi yöntemle çıkarılması diğer tümörlere göre daha zor olan ve bazı riskler taşıyan bir tümör türüdür. Kulak kemiğine yerleşim gösteren GlomusJugulare ve GlomusTympanicum tümörlerinde genellikle kulak arkasından veya kulak arkasından başlayarak boynun üst kısmına kadar uzanan kesilerle ameliyat tamamlanır. Bu gibi vakalarda anjiyo ve embolizasyon uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir.