Başta septum deviasyonu olmak üzere, farklı sebepler nedeniyle burun orta duvarı eğriliklerinde tercih edilen septoplasti, kıkırdak ve kemik dokuların düzenlendiği cerrahi bir operasyondur. Septoplastinin amacı, burunda nefes almayı engelleyen kemik ve kıkırdak dokuların alınması ve mevcut dokuların doğru şekilde konumlandırılmasıdır.
Günümüzde sıklıkla tercih edilen bir ameliyat olan septoplasti, kişinin günlük hayatta rahat bir nefes alma konforuna erişmesini sağlar.
Septoplastide ana hedef, hastaların burun içi kemik ve kıkırdak eğrilikleri nedeniyle nefes kanallarını efektif kullanamamaları problemini gidermektir. Uyku sırasında da sık karşılaşılan bu durum boğaz enfeksiyonlarına, ağız kuruluğuna, ağız ve diş şikayetlerine neden olabilir. Doğru nefes alınamaması bazı hastalarda horlama probleminin ana unsuru iken bazen de sinüzite zemin hazırlar. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu durum karşısında hastaların günlük yaşamlarına konfor kazandırabilmek için septoplasti tercih edilir.
Ameliyat öncesinde hastanın genel sağlık durumuna ve nazal septum yapısına yönelik bozukluklar incelenir. Bu süreçte radyolojik incelemeler ve burun içi kamera sistemleri kullanılır. Doğru teşhisin konulması, elde edilecek sonuç açısından büyük öneme sahiptir. Hastanın ameliyata uygun olması durumunda anestezi yöntemine karar verilir ve işleme başlanır. Burun altından açılan küçük bir kesi ile iç dokulara ulaşılır. Nefes almayı engelleyen fazla dokular ilgili alandan çıkarılır.
Yalnızca iç yapılarda değil, dış yapılarda da gözlemlenebilir bir kemik eğriliğinin oluşumu durumunda açık teknik yaklaşımıyla ilgili problem giderilir. Kimi hastalarda septoplasti uygulamasına ek, rinoplasti adı verilen burun estetiği operasyonları da bir arada yapılabilir. Operasyonun ne şekilde ilerleyeceğine hastanın mevcut sağlık durumuna ve şikayetine bakılarak karar verilir.
İşlemin ardından açılmış olan kesiler dikilir. Ortalama 1 haftalık bir süre sonunda dikişler alınabildiği gibi bazı hastalarda eriyen dikişler kullanılır. Burun içersine oluşabilecek bir kanama durumunu engellemek için silikon desteği yerleştirilir. 2-3 gün sonra tamponlar da çıkartılarak uygulama prosedürleri tamamlanmış olur.
Nefes alma problemiyle karşılaşan ve kemik-yüz gelişimi tamamlanan her hasta, ameliyatla ilgili herhangi bir sağlık sorununa sahip değilse septoplasti için uygun bir adaydır. Bazı hastalarda burun kırıkları sonucu deviasyon durumlarında erken süreçte septoplasti yapılabilir.
Operasyon sonrasında kişinin günlük yaşamına dönmesini engelleyen herhangi bir risk faktörü yoktur. Genellikle 2-3 gün içerisinde ilk iyileşme tamamlanır. Morarma ve şişlik sık karşılaşılan durumlar değildir. Ancak bazı hastalarda rinoplasti ile kombine olarak yapılan septoplasti operasyonu yüz çevresinde şişliğe neden olabilir. Ödemin ortadan kalkması bazı hastalarda bir hafta kadar sürebildiği gibi bazı hastalar için daha uzun bir süreç söz konusudur.
İşlem sonrasında hastaların hekim tarafından önerilen ilaçları kullanması gerekir. Burun bölgesi, olası bir darbeye karşı korunmalı ve travma riskine dikkat edilmelidir. Burunun herhangi bir darbeyle karşı karşıya kalması yeniden bir deviasyon oluşumunu tetikleyebilir. Operasyonun ardından hastanın kötü koku, bilinçte bulanıklık, kanama, şiddetli ağrı gibi şikayetlerle karşılaşması durumunda olsa bir komplikasyon açısından acilen doktoruna başvurması önerilir.
Fatih Öktem 25 Ekim 1966 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokul eğitimini 1972-1977 yılları arasında İstanbul’da Şair Nedim İlkokulu’nda;